Hälsa & Första hjälpen 15 september 2019

Den 15 september träffades alla Gripen scouter för att lära sig mer om Hälsa och Första Hjälpen.

Mötet började med gemensam samling på scoutlokalen kl 1000. Efter att vi hälsat på varandra och inledningsceremonin med lykta är klar, är det dags att börja.

Bo berättade om hälsans fem punkter. Just siffran fem har han mani på, det stämmer med antalet fingrar: Det är lätt att bygga en minnesregel genom att räkna på fingrarna.

Vatten.
Näringsriktig mat.
Sömn.
Motion.
Hygien/toalett.

Som ledare är det skojigt att höra att även de mindre deltagarna har bra koll på vad som krävs för att åtminstone de mest grundläggande delarna av att Må Bra skall fungera.

Till detta kommer insikten, att hälsa är inte bara ett eget problem. Om man inte mår bra eller kan vara glad, så går det ut över gruppen på något sätt. Hälsa blir viktigt för mer än mig själv var sammanfattningen.

Men olyckor sker. Bäst att följa scouters valspråk att vara redo och börja träna på vad man kan göra när det händer.

Spårare och Upptäckare testar lokalens utrymningsvägar. Det kan vara bra att känna till, om det till exempel börja brinna i pentryt. (En gång fick vi mer rök i lokalen än planerat när vi försökte poppa popcorn på stormkök, jaja.)

En genomgång av handtvätt, och framför allt vad det kan ställa till med om man slarvar med den biten, hanns med också.

Under tiden tränar Äventyrarna på att reda ut lite mera avancerade olyckor. Ojdå, det ser ut som om en ledare ramlat ner från ett tak: Hur skall vi hantera detta så att ledaren får hjälp och skadan inte blir värre? Vem kan vi larma efter hjälp? Med en genomgång av stabilt sidoläge som inledning finns det mycket spännande att lära sig på detta område. Scouter är redo, att hjälpa både sig själv och andra.

Efter nya kunskaper, bus och lekar är det dags att avsluta mötet. Lyktan går runt till alla, och vi förnyar vårt löfte att Vara Redo.

Det här inlägget postades i Okategoriserade av boagripen. Bokmärk permalänken.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *